vineri, 9 iulie 2010

Peste 170 de persoane sunt evacuate din lunca Prutului, judeţul Botoşani

Prefectul de Botoşani, Cristian Roman, a declarat, vineri, că a dispus evacuarea persoanelor care se află în zona inundabilă a Prutului, ca urmare a creşterii cotei râului la intrarea în ţară.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Botoşani, este vorba de peste 170 de persoane din comunele Hudeşti şi Rădăuţi Prut. Autorităţile botoşănene au subliniat că majoritatea persoanelor evacuate sunt proprietarii caselor care au fost avariate la inundaţiile din anul 2008, vechile amplasamente fiind acum folosite ca locuinţe de vară. O parte din persoanele evacuate vor merge la casele care au fost construite după inundaţiile din anul 2008, iar altele vor fi cazate la rude.

Prefectul a mai spus că a discutat cu consulul român de la Cernăuţi, care l-a informat că unda de viitură de pe Prut a ajuns la Cernăuţi vineri, în jurul orei 9.00. În judeţul Botoşani, viitura este prognozată pentru seara zilei de vineri, potrivit prefectului.

"Persoanele din localităţile din lunca Prutului au fost atenţionate să părăsească zona inundabilă, deoarece viitura va fi aproape de mărimea celei din anul 2008. Punctul cel mai fierbinte este la Rădăuţi Prut, dar vreau să fac precizarea că vorbim doar de vechile amplasamente, respectiv de casele care au fost afectate în anul 2008. Proprietarii acelor case le folosesc doar ca locuinţe de vară sau ca locuri unde să-şi întreţină animalele", a declarat prefectul Cristian Roman.

Reprezentanţii ISU Botoşani au precizat că din comuna Hudeşti sunt evacuate 101 de persoane, din 26 de case, iar din comuna Rădăuţi Prut circa 70 de persoane, din 27 de locuinţe.

"Potrivit specialiştilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, Prutul măsura la Oroftiana, la ora 14.00, 790 cm, cu 140 cm peste cota de pericol. La aceeaşi oră, la Rădăuţi Prut, avea 413 cm, cu trei centimetri peste cota de inundaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani, plt. Dorina Lupu.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod roşu de menţinere a nivelului râului Prut peste cotele de pericol, inundaţie şi atenţie până vineri la ora 16.00, pe sectoarele Stânca aval-Falciu şi Siviţa-Dunăre, potrivit Administraţiei Naţionale de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu