joi, 8 iulie 2010

Peste 290 de case din Republica Moldova au fost inundate

Sute de persoane au fost evacuate, marţi seară, după ce Prutul a spart barajul de protecţie din apropierea satului Nemţeni.

Apele Prutului continuă să facă ravagii în Republica Moldova, unde 291 de case, din satele Nemţeni, Cotul Morii şi Măcăreşti, au fost inundate.

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Dorina Cruc, a declarat că spargerea barajului de protecţie al satului Nemţeni, marţi seară, a dus la evacuarea a sute de persoane. Deocamdată forţele de intervenţie au reuşit consolidarea barajului pe o lungime de 250 de metri, înălţimea acestuia fiind de 40 de centimetri.

Numai în satul Cotul Morii, din raionul Hânceşti, sunt deja inundate 56 de case. 1.180 de persoane din 760 de case au fost evacuate.

În satul Obileni din acelaşi raion se construieşte un dig de protecţie cu o lungime de 120 de metri şi înălţimea de 50 de centimetri. Două bărci cu motor sunt folosite pentru evacuarea bunurilor materiale ale sătenilor.

Pericolul de inundaţii persistă şi în oraşul Ungheni, unde barajul este din pământ.

Monitorizarea permanentă a râului Prut arată că în localităţile Cotul Morii şi Pogăneşti nivelul apei a scăzut cu doi centimetri, la Leova nivelul apei se menţine, iar la Cantemir este în creştere cu şase centimetri. În creştere, cu doi centimetri, este şi apa în satele din lunca Prutului din Cahul.

În trei localităţi din Leova, ploaia cu grindină a compromis zeci de hectare de terenuri agricole.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod roşu de menţinere a nivelului râului Prut peste cotele de pericol, inundaţie şi atenţie până vineri la ora 16.00, pe sectoarele Stânca aval-Falciu şi Siviţa-Dunăre, potrivit Administraţiei Naţionale de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Situaţia pe râul Nistru este stabilă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu