vineri, 9 iulie 2010

Prutul creşte, autorităţile ridică un dig pe DN 26 Galaţi-Bârlad

Nivelul râului Prut continuă să crească, iar autorităţile au început să ridice un dig de pământ pe DN 26 Galaţi-Bârlad, în dreptul comunei Oancea, şi să supraînalţe digul din aval, din apropierea PTF Galaţi-Giurgiuleşti.

Vineri dimineaţă, la ora 7.00, Prutul măsura 560 de centimetri la mira hidrometrică de la Oancea şi avea cu 42 de centimetri mai mult decât joi, la aceeaşi oră. La ora 9.00, nivelul râului crescuse cu încă nouă centimetri, până la 569 de centimetri, având cu 19 centimetri peste cota de inundaţii. Autorităţile au intrat în stare de alertă şi au început să ridice sau să supraînalţe digurile de pe cursul râului.

Pe raza comunei Oancea, lucrătorii de la Drumuri Naţionale ridică un dig de pământ în lungime de 500 de metri şi cu o înălţime de 1,5 metri pe DN 26 Galaţi-Bârlad. În aval, lângă Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, digul este supraînălţat cu 50 de centimetri, pe o lungime de cinci kilometri.

În schimb, Dunărea şi Siretul continuă să scadă. Fluviul avea vineri dimineaţă cu opt centimetri mai puţin decât joi. Cota măsurată era de 660 de centimetri, cu 60 de centimetri peste cota de inundaţii. Totuşi, vârful de viitură care se propagă pe Dunăre este aşteptat la Galaţi sâmbătă, când nivelul va creşte cu cel mult 20 de centimetri, până la un maxim de 680 de centimetri, au prognozat hidrologii. La Siret, datorită retragerii apelor, circulaţia rutieră a fost reluată pe DN 25 Galaţi-Tecuci, între comuna Şendreni şi satul component Movileni, cu o restricţie de viteză de 10 km/h, de joi, după zece zile în care şoseaua a fost sub ape.

Vineri după-amiază, la Galaţi va sosi comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspuns la crize, Kristalina Georgieva. Oficialul european se va deplasa în zonele calamitate împreună cu premierul Emil Boc. Ulterior, cei doi vor avea o reuniune de lucru, la care vor participa şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, secretarii de stat din MAI Mihai Capră şi Marian Tutilescu, secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor, Dan Cârlan, şi prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun. Oficialii vor susţine o conferinţă de presă în jurul orei 18.00, la Parcul de Soft.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu