joi, 8 iulie 2010

Nivelul maxim al viiturii de pe Dunăre va fi mai scăzut decât cel anunţat iniţial

Nivelul maxim prognozat al viiturii care va fi înregistrat, sâmbătă, pe Dunăre, în secţiunea Galaţi, este cu câţiva centimetri mai scăzut faţă de cota prognozată iniţial de către specialişti, în condiţiile în care în ultimele 24 de ore s-au înregistrat scăderi ale nivelurilor Dunării şi Siretului.

Ca urmare a faptului că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat scăderi ale nivelurilor fluviului Dunărea şi râului Siret şi prognoza pentru viitura aşteptată sâmbătă s-a modificat. Astfel, Dunărea a scăzut la Galaţi cu şapte centimetri în ultimele 24 de ore, iar Siretul, la Şendreni, a scăzut cu încă 31 de cemtimetri. Joi, la ora 7.00, fluviul avea o cotă de 668 de centimetri, iar Siretul de 614 centimetri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, pentru secţiunea Galaţi, potrivit ultimei prognoze, Dunărea va atinge în 10 iulie maximul de 677 de centimetri, cu un debit de 16.074 mc/s. Astfel, ultima prognoză arată şi mai puţin decât se aştepta, în ultimele zile, să se atingă sâmbătă la Galaţi, şi anume 682 de centimetri.

Marţi, ANAR informa că Dunărea va înregistra nivelul maxim, în 10 iulie, la Galaţi, cu 687 de centimetri, fiind cu 24 centimetri peste cota istorică din 2006. În prezent, atenţia hidrologilor este îndreptată spre Prut, la staţia hidrologică Oancea râul având o cotă de 518 centimetri, cu 78 de centimetri peste cota de atenţie (cota de inundaţie fiind 550 cm). Potrivit datelor Prefecturii, îndiguirea "Brateşul de Sus" este în faza I de apărare, iar "Brateşul de Jos" în faza a III-a.

Prognoza pentru următoarele 24 de ore arată că Dunărea şi Siretul vor avea niveluri şi debite în scădere. Prutul continuă să crească, un vârf de viitură (determinat de debitele mari din amonte, cumulate cu precipitaţiile abundente din ultimele zile) fiind aşteptat la Oancea peste aproximativ 14 zile. Şi la Postul hidrometric Călăraşi Dunărea a scăzut cu patru centimetri, joi, ajungând joi la o cotă de 688 de centimetri, cu 68 de centimetri peste cota de inundaţii, iar debitul fluviului este de 14.537 de metri cubi/secundă.

Potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodărire a Apelor, prognoza hidrologică pentru următoarele 24 de ore pentru sectorul de apărare din judeţul Călăraşi indică o scădere a nivelurilor şi a debitelor, care vor atinge cota de 678 de centimetri, cu 58 de centimetri peste cota de inundaţii si un debit de 14.321 de metri cubi/secundă.

În sectorul judeţului Călăraşi, au fost inundate 3.511,5 hectare şi 115 curţi, dar nu au fost înregistrate situaţii deosebite pentru populaţie sau locuinţe. Incintele îndiguite Greaca - Argeş - Chirnogi, Olteniţa - Surlari - Dorobanţu şi Borcea de sus cu sectoarele I şi IV se menţin în faza a doua de apărare împotriva inundaţiilor, iar incintele Boianu - Sticleanu, Călăraşi - Raul, Unirea - Jegălia - Gâldău şi Borcea de sus cu sectoarele II şi III în faza a treia.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu