joi, 8 iulie 2010

Băsescu: Am citit codurile de procedură, de aceea nu am fost la inundaţii în primele zile

La prima sa apariţie din al doilea mandat la o emisiune a televiziunii publice, şeful statului a explicat că a citit cele două Coduri de procedură Penală şi Civilă în primele zile ale inundaţiilor.

„Aş începe cu o mică explicaţie. Am văzut la începutul perioadei de inundaţii o anumită agresivitate a presei legată de absenţa mea de la inundaţii. Din păcate acea perioadă a coincis cu momentul promulgării codurilor de procedură. Penală şi Civilă. Am considerat că trebuie să le dau prioritate. De regulă citesc legile pe care le promulg. Mi s-a părut vital să le citesc. Erau două legi vitale. Am dedicat două zile citirii acestor legii şi dialogului cu specialiştii din preşedinţie. Nu pentru că am fost bolnav sau că nu m-a interesat subiectul inundaţiilor”, a declarat preşedintele Traian Băsescu la TVR.

"Nu au existat resurse pentru a se construi diguri. Nu au fost diguri importante care să cedeze. Cauza inundaţiilor a fost lipsa de bani pentru înălţarea digurilor. România nu are resurse. Şi am să vă dau două cifre, din documente de sinteză ale Ministerului de Finanţe: anul trecut veniturile pe care statul le-a colectat au fost repartizate în două direcţii: cheltuieli cu personal – 30%. Anul ăsta au fost 32%. Cheltuielile sociale au fost 46,2%. 78% din veniturile bugetului de stat se duc în aceste domenii. Mai punem 5% dobânzi, 6% subvenţii. Ajungem la 89%. A crescut procentul, au crescut cheltuielile mai mult în administraţia locală. E un fel de autonomie locală prost înţeleasă."

"În acelaşi timp este foarte adevărat că şi Guvernul una a spus, alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile ceea ce motivează o dificultate cu Guvernul în ansamblul lui. Nu pot accepta ideea că spunem reducem personalul, reducem salariile, şi apoi ele să crească. Această dificultate a apărut când am văzut cifrele primul trimestru. Nu este o dificultate cu premierul Emil Boc. Eu am dat Guvernului un termen de graţie până la 1 septembrie. Inclusiv Emil Boc a susţinut creşterea TVA, dar el a mai făcut o încercare. Sunt cele două lucruri pe care Guvernul trebuie să le corecteze: cheltuielile cu aparatul bugetar - funcţionărime - şi pensii şi programele sociale."

"A face ce trebuie înseamnă să reducem şi cheltuielile sociale. Sunt diverse forme prin care putem să facem acest lucru. Trebuie tăiate toate programele sociale care îndeamnă la nemuncă. Datorită venitului minim garantat cei din agricultură găsesc foarte greu zilieri. Trăim din venitul minim garantat. Îi cheltuim la cârciumă. Avem pensia minimă garantată care eu nu spun că trebuie anulată, dar trebuie impozitată. Orice venit trebuie impozitat. Sunt multe alte scutiri. Suntem o ţară în care toată lumea este excepţie. Nu spun că toată lumea trebuie impozitată. La veteranii de război, nu se cade. Inclusiv pensiile trebuie impozitate. Nu ştiu dacă indemnizaţiile pentru mame poate fi o astfel de categorie, dar ajutorul de şomaj da."

"O a doua sursă de reducere a cheltuielilor sociale este legată de hoţie. Avem 900.000 de pensionari pe motive de invaliditate. Aproape o dublare în ultimii ani. S-au verificat până în prezent 12.000 de dosare, iar 3.000 vor fi trimise la reverificare. Am văzut la Botoşani că 118 nevăzători aveau dosare de invaliditate. Asta arată dubla corupţie: a beneficiarului şi a medicului. Din 900.000 probabil o treime sunt dosare nemeritate."

"La ajutoare sociale, avem exemple de genul au casa mare cu turnuleţe şi merg cu Mercedesul."

"Dacă noi vrem să îngropăm ţara în nedezvoltare, nu facem nimic pe fondul de salarii şi de ajutoare sociale."

"Ieri (miercuri, n.red.) la Galaţi nu am avut şansa să fiu fluierat la Galaţi precum premierul Emil Boc. Dar un pensionar mi-a transmis un mesaj: Să nu îndrăzniţi să vă atingeţi de pensii! Le spun celor ca el că va trebui să facem ordine şi în sistemul de pensii. Oricât de mare ar fi nemulţumirea. Nu putem împrumuta la nesfârşit bani pentru a plăti salariile şi pensiile."

"Eu nu le cer celor de la Guvern să facă economii de dragul economiilor. Le cer să facă ajustarea la ceea ce putem să facem. Să vedem până la 1 septembrie dacă demarează procesele. Ei trebuie să ştie că în calitate de şef al statului cer acestor instituţii este să nu înglodăm ţara în datorii. În prima etapă avem de redus cheltuielile bugetare. Etapa a doua înseamnă generalizarea impozitării. Abia cea de-a treia etapă, dacă constatăm că avem probleme de funcţionare, putem spune hai să mărim fiscalitatea. De aceea sunt un adversar al creşterii TVA. A fost un partid care a spus ferm: dacă impozitaţi pensiile, plecăm din guvernare. Dacă asta crede, părerea mea este că el trebuie să plece. El nu înţelege consecinţele. Dacă nu luăm măsuri de reducere a cheltuielilor, în martie, când terminăm acordul cu FMI va trebui să luăm un nou împrumut care se va duce în consum. Nu vom avea bani de diguri, de infrastructură, vom sacrifica dezvoltarea. Oricâtă demagogie ar face cineva: nu se fac diguri, nu s-a modernizat infrastructura. De 10 ani toate partidele care au fost la guvernare au preferat să sacrifice dezvoltarea ţării în favoarea voturilor. Presa se întreabă în campanii despre sponsorizări. Din 2000 încoace bugetul de stat a fost utilizat de partidele aflate la guvernare pentru a cumpăra voturi. Cu un an şi jumătate-doi înainte de alegeri partidele dau ajutoare sociale, pensii. "

"Eu nu pot demite Guvernul nici să revoc miniştri. Dar sper ca la 1 septembrie să constat cu premierul cine nu şi-a făcut treaba. Şi vom trage linie. Sper ca Ministerul de Finanţe să pregătească un nou Cod Fiscal, cu impozitare generală. Sau Ministerul Muncii să verifice dosarele de invaliditate. Să fie analizate programele administraţiei locale. Toate au fost utilizate pentru cumpărare de voturi. Eu nu voi fi adeptul unui nou împrumut."

"Nu cred că este fezabilă crearea unei alte majorităţi. Cel mult se poate merge pe un guvern minoritar. Nici Puterea, dar cu atât mai puţin Opoziţia, manifestă responsabilitate faţă de situaţia actuală. Sper ca Puterea să devină responsabilă. Nici nu mai are soluţii de altfel. "

"O spun responsabil: domnul Frunda a avut o poziţie împotriva intereselor României în cazul Legii ANI. Şi nu pentru că este ungur. Ci pentru că are probabil ceva de ascuns. El a înţeles care este efectul nefuncţionării ANI. Interesele personale şi ale unui grup din jurul său l-au făcut să pună interesele personale deasupra celor ale României. Nimeni nu e şef în Coaliţie, sunt parteneri egali, nu poţi să obligi un partid să aibă o atitudine sau alta. Repet nu pentru că este ungur, sunt oameni extrem de loiali României. Există riscul să fim decuplaţi de Bulgaria, raportul României va fi mai rău decât cel al Bulgariei. Eu ştiu că senatorii PDL au fost la vot, dar a lipsit unul din partenerii de coaliţie. Nu UNPR. Dimpotrivă, UNPR a fost un susţinător. Nu mai pot întoarce legea. România s-a compromis din punct de vedere al credibilităţii. Mai ales că Legea anulează acum toată munca de până acum a Agenţiei. Noile atribuţiuni ale Agenţiei acoperă trecutul, că rapoartele anterioare au fost neconstituţionale. România este decredibilizată profund. "

"Poate că Emil Boc putea să-şi asume ca şef al Guvernul introducerea impozitării pensiilor. A fost o dificultate în interiorul Coaliţiei. În ceea ce priveşte cota unică nu cred că trebuie scăzută, nici crescută. "

"Această creştere de TVA nu este o creştere a preţurilor cu doar 5%, ci se petrece şi o creştere a inflaţiei. Era mai bine pentru pensionari dacă se făcea acea reducere temporară până la 31 decembrie. Cred că soluţia asta este mai rea pentru pensionari şi este groaznic de nedreaptă pentru bugetari. Ei au o reducere deja de 25%. Practic sistemul bugetar este mai afectat decât să prevăzuse în faza iniţială. "

"Nu aş face un pronostic (privind revenirea salariilor la sfârşitul anului, n.red.). Este obligatoriu să sperăm că va fi posibil în cazul în care toţi miniştrii sunt serioşi. Avem o şansă extraordinară de relansare, nu avem o datorie foarte mare. Crearea condiţiilor să utilizăm banii europeni - asta ar fi şansa relansării. Ne trebuie proiecte şi componenta autohtonă care vine din buget. "

"Mediul privat poate cere doar reducerea birocraţiei. Deocamdată datoriile privaţilor faţă de stat sunt mai mari decât cele ale statului către privaţi. Asta nu înseamnă că statul îşi poate permite la nesfârşit rambursarea TVA. Patronatele trebuie să fie credibile când discută cu Guvernul. Am văzut pe preşedintele de la UGIR 1903. Când a văzut cu ce soluţii venise FMI tuna împotriva creşterii TVA. Acest domn Costici... Corici cumva tuna apoi împotriva soluţiilor Guvernului. Acest om care are pretenţia că reprezintă Patronatul când a văzut că nu se atinge cota unică şi TVA a ieşit şi a spus că nu e de acord nici cu soluţiile astea. Sunt ridicoli. Nu poate fi serios. Sau patronatele care vin şi pun condiţii: mai reduceţi cota unică la 10%, mai daţi-ne..... România are unul din cele mai scăzute sisteme fiscale la adresa firmelor. Dacă s-ar putea să nu mai statul taxe şi impozite. Trebuie să spună ei de unde plătim armata, poliţia, sănătatea, educaţia."

"Există această percepţie că eu aş moşi PDL. Nu am de multă vreme discuţii legate de partid, cu premierul sau miniştrii PDL. Nu m-au ascultat când le-am spus să uite de mine. Nu m-au ascultat. Vor plăti enorm dacă nu vor promova lideri noi în conducerea partidului. Nu cred că e o notă apocaliptică, ci realistă."

"Mi-a plăcut enorm Spania, chiar dacă am ţinut cu Germania ieri".
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu