duminică, 11 iulie 2010

Dunărea rupe digurile

Un dig de protecţie s-a rupt în apropiere de Hârşova, iar autorităţile au evacuat de urgenţă 20 de familii din satele Gârliciu şi Ciobanu.

Digul de apărare al localităţii Gârliciu s-a spart, sâmbătă, iar autorităţile au dat ordin de evacuare.

Şi în localitatea constănţeană Ciobanu digul a fost spart de apele umflate ale Dunării, iar localnicii, împreună cu autorităţile, au început, sâmbătă, să ridice un nou dig de apărare.

La Vadul Oii, localnicii au refuzat să îşi părăsească gorpodăriile, la cererea autorităţilor.

"Digul a cedat acolo unde nimeni nu se aştepta. Noi am înălţat digul pe celelalte porţiuni, aici nu a existat niciun semn că digul va ceda. Culturile oamenilor s-au făcut una cu pământul. În locul grânelor acum e doar o întindere nesfârşită de apă", a declarat Constantin Cimpoeşu, primarul din Gârliciu. Autorităţile estimează că vor fi distruse în jur de 5.000 de hectare de culturi în zonă. Se încearcă, însă, construirea de diguri suplimetare.

Totuşi, specialiştii în hidrologie ne dau motive de speranţă. Nivelurile Dunării sunt în prezent cvasi-staţionare, a declarat pentru REALITATEA.NET Ana-Maria Tănase, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), ceea ce însemnă că se înregistrează variaţii de plus sau minus doi sau trei centimetri. "Dacă la Brăila s-a înregistrat sâmbătă la ora 18:00 un nivel de 693 de centimetri, duminică dimineaţă acesta a fost de 686 de centimetri. De asemenea nivelurile Dunării au scăzut şi la Galaţi, Feteşti, Cernavodă şi Hârşova" - spune Ana-Maria Tănase.

Ana-Maria Tănase a mai spus că viitura de pe Prut a ajuns în lacul Stânca Costeşti. În plus, deşi sâmbătă seara fusese emisă o avertizare de cod galben pe zona afluenţilor Siretului, până duminică dimineaţă nu s-au înregistrat creşteri semnificative.

Totuşi, încă nu putem respira uşuraţi: Tănase estimează că avertizarea pe Prut şi pe Dunăre s-ar putea prelungi încă două săptămâni În plus, "digurile sunt sub presiune de foarte mult timp şi pot apărea evenimente neprevăzute", a declarat Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu