duminică, 11 iulie 2010

Trei sferturi din culturile de cartofi, compromise la Dâmboviţa

Sute de hectare de teren cultivate cu cartofi au fost compromise. Legumicultorii din Lunguleţu, Dâmboviţa, spun că anul acesta puţini vor fi cei care îşi vor recupera investiţiile, din cauza efectelor devastatoare pe care le-au avut precipitaţiile abundente din ultima lună.

Localnicii din Dâmboviţa spun ca producţia de cartofi s-a înjumătaţit, iar preţul legumei este foarte mic.

Anul acesta foarte mulţi ţărani din Lunguleţu se plâng că vor ajunge la faliment. Din cauza ploilor din ultima perioadă, trei sferturi din culturi sunt compromise. Deşi au investit şi 10.000 de lei la un hectar, oamenii spun că nu îşi vor recupera banii. În plus, foarte mulţi au contractat împrumuturi la bănci şi se tem ca nu vor avea bani de unde să le plătească.

Autorităţile locale spun că este cel mai prost an agricol. Pe lângă faptul că s-a distrus recolta, şi preţul este unul foarte mic. La Lunguleţu cartofii se vând cu cel mult 60 de bani pe kilogram.

"Dacă am avea o cameră legumicolă, cu specialişti în domeniul agriculturii, în zonă, nu la Tîrgovişte, să ofere sfaturi utile agricultorilor probabil că s-ar fi putut evita acest dezastru", a declarat primarul comunei Lunguleţu, Vlad Ion.

Oamenii spun că, în următorii ani, se vor micşora suprafeţele cultivate, pentru că puţini agricultori vor mai avea resurse financiare să investească în ciclurile de producţie.

Agricultorii spun că nu pot recolta nici grâul din cauza ploilor din ultima vreme, iar la toamnă vom avea pâine puţină şi de proastă calitate.

Citeşte şi Preţurile legumelor din pieţe aproape s-au dublat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu