luni, 19 iulie 2010

Sinistraţii sunt scutiţi de la plata impozitului

Oamenii din localităţile afectate de inundaţii sunt scutiţi, prin lege, de la plata impozitului pe casă şi teren până la sfârşitul anului. Chiar dacă prevederea se regăseşte în Codul Fiscal, autorităţile locale din Săuceşti - satul grav afectat de viituri - nu le-au spus sinistraţilor că pot scăpa de plata taxelor locale în perioada august-decembrie 2010.

Sinistraţii sunt scutiţi de la plata impozitului din luna august până în decembrie 2010. În Săuceşti, oamenii au plătit impozit pe terenul intravilan între 26 şi 674 de lei pe hectar în intravilan, în funcţie de categoria de folosinţă, iar în extravilan, între 30 şi 47 de lei pe hectar, pe an.

Oamenii spun că nu ştiau că cei afectaţi de inundaţii pot face cereri de scutire de la plata impozitului, iar reprezentanţii primăriei nu i-ar fi anunţat acest lucru.

"Prin biroul financiar contabil, noi vom înregistra cererile şi imediat cu începerea anului 2011, anul fiscal 2011, vor fi luaţi în evidenţă ca scutiţi", a declarat Valentin Manea, secretar în comuna Săuceşti.

Ca să nu mai plătească impozit, sinistraţii trebuie să depună o cerere la Primărie, în care să precizeze tipul imobilului afectat şi suprafaţa inundată. În comuna Săuceşti au fost afectate 500 de locuinţe şi câteva sute de hectare de teren. Oamenii care au plătit integral impozitul îşi vor recupera banii anul viitor.

Conform prevederilor în vigoare, în cazul unei calamităţi naturale, persoanele fizice afectate pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren încă din prima zi a lunii următoare celei în care s-a produs evenimentul.
 

Un comentariu:

  1. Important de stiut: scutirea are ca baza juridica legea nr. 571 din 2003
    Cu stima,
    Constantin Prihoanca

    RăspundețiȘtergere