vineri, 23 iulie 2010

Prutul a crescut "accidental" cu 62 de centimetri într-o singură zi

Râul Prut a crescut din nou, cu peste 60 de centimetri într-o singură zi, la ieşirea din judeţul Vaslui, după ce autorităţile din Republica Moldova au reparat digul în sectorul pe unde a fost evacuat accidental un volum foarte mare de apă.

Cota înregistrată pe râul Prut joi după-amiază, pe sectorul Rânzeşti - Cârja, era de 302 centimetri, în creştere cu 62 de centimetri faţă de ziua anterioară, după ce, într-un interval de trei zile, nivelul râului a scăzut cu un metru şi jumătate, potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor din judeţul Vaslui.

Specialiştii de la Apele Române consideră că noua creştere de nivel a râului vine pe fondul reparării digului de către autorităţile moldovene pe sectorul unde a apărut o breşă, precum şi a vârfului de viitură care a ajuns la ieşirea din judeţul Vaslui.

"În mod cert, autorităţile din Republica Moldova şi-au reparat digul pe porţiunea unde a apărut acea breşă în cursul zilei de luni, pentru că, în momentul de faţă, nu mai sunt pierderi în zona respectivă. Dimpotrivă, am înregistrat noi creşteri, însă şi din cauza ajungerii vârfului de viitură de pe Prut la ieşirea din judeţul Vaslui. Cred că această creştere va mai continua, însă cu câţiva centimetri, iar după aproximativ două zile va începe din nou să scadă", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX Iancu Arcăleanu, directorul SGA Vaslui.

Specialiştii de la Apele Române cred că volumul foarte mare de apă care s-a revărsat din Prut în perioada 19 - 21 iulie, prin acea breşă apărută în digul de protecţie din Republica Moldova, se află într-o incintă şi, odată cu scădea nivelului râului, apa va fi evacuată tot în Prut.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu