joi, 15 iulie 2010

Asigurarea locuinţelor devine obligatorie de astăzi

De joi, asigurarea locuinţelor devine obligatorie. Toţi proprietarii sunt obligaţi ca în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare. Prima de asigurare va fi de 10 sau de 20 euro, în funcţie de tipul de locuinţă.

În consecinţă, suma asigurată este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de euro. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A, care au structura de rezistenţă din beton armat, metal şi lemn. În cazul locuinţelor tip B,cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale slab rezistente la intempăerii, prima de asigurare este de 10 euro.

Doar 10% din locuinţele din România sunt asigurate

Teoretic, asigurarea locuinţei i-ar putea scăpa pe oameni de necazuri şi pe autorităţi de cheltuieli, mai ales în zonele în care inundaţiile fac ravagii la intervale de timp regulate. În realitatea însă, mulţi români spun că nu au bani pentru a-şi proteja casa, chiar dacă legea îi obligă.

249 de case au fost distruse şi 5.800 de locuinţe au fost avariate în urma inundaţiilor din ultimele săptămâni.

Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe prevede acoperirea a trei riscuri majore: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Lucrurile se complică însă în cazul celor care locuiesc în zone inundabile. Oamenii au încercat singuri să-şi asigure casa, dar companiile i-au refuzat. "Este mai greu să asiguri în acele zone comparativ cu zonele care nu au cu risc de inundaţii. La fel şi cu casele din chirpici. Unele societăţi le acceptă, altele nu", a explicat brokerul de credite, Cristian Fugaciu.

Cei care au reuşit totuşi să încheie o asigurare pentru locuinţe respiră acum uşuraţi. Asigurătorii se aşteaptă să plătească daune de peste 5 milioane de euro în urma inundaţiilor care au devastat nordul ţării.

"În baza evaluărilor, se face o socoteală din punct de vedere financiar, ceea ce înseamnă reparaţie dacă este vorba de o reparaţie şi oamenii pot primi banii pe loc până la o anumită sumă. Dacă dauna este totală, se ia poliţa de asigurare, se vede suma de pe poliţă şi se plăteşte", a precizat preşedintele unei companii de asigurări, Radu Mustăţea.

Specialiştii spun că, în prezent, o locuinţă din 10 este asigurată.
 

5 comentarii:

  1. Nu am serviciu nici eu nici nevasta asa ca nu am bani !

    RăspundețiȘtergere
  2. astia stiu doar sa ieie banii oamenilor...si sa fure ei bineinteles

    RăspundețiȘtergere
  3. In zona in care stau eu nu ajunge apa decat daca se inunda globul. De alunecari de teren nu poate fi vorba, iar cutremur de la cel din '78 care s-a simtit foarte slab nu am mai vazut. Pentru ce sa le dau banii escrocilor????????????

    RăspundețiȘtergere
  4. In tara asta totul este obligatoriu.Mai putin dreptul la o viata decenta!Asigurarile ,de orice tip ar fi ele ,nu sunt alceva decat bani furati de catre baietii destepti.Se stie ca asigurarile ,sunt una dintre cele mai sigure surse de inbogatire a unora fara munca...si oricum,in caz de ceva ,ba au dat faliment ...ba iai de unde nus!Daca contributia fiecaruia la fondul social si taxele pe teren si locuinta, ar ajunge unde trebuie,ar fi bani pentru toti cei afectati de dezastrele naturale.Nu vad de ce in romania totul este japca!Taxe si iar taxe.Si mai nou incep si cu asigurarile! Pana la urma ce asigura?Viitorul fond de delapidat cand impart lucrarile de reconstructie a locuintelor afectate... in caz de calamitati naturale?

    RăspundețiȘtergere
  5. E un cerc vicios. Cei care nu stau în zone cu risc de inundaţii/seisme nu au nevoie de asigurare, iar cei care stau în locuri inundabile nu îşi pot asigura locuinţa pentru că nici o firmă nu riscă, nefiind convenabil ca firmă să primeşti câteva zeci de lei pe an, şi să dai cel puţin câteva zeci de milioane de trei ori pe an!

    RăspundețiȘtergere