sâmbătă, 10 iulie 2010

Blestemul potopului continuă: Dunărea şi Prutul se umflă din nou, ploaia nu se opreşte

Meteorologii avertizează că ploile torenţiale vor continua în estul şi în sudul ţării, iar hidrologii anunţă că avertizarea pe Prut şi pe Dunăre s-ar putea prelungi până la o lună. 19.000 de români au fost nevoiţi să îşi părăsească gospodăriile în ultima perioadă, din cauza viiturilor. Sfârşitul calvarului nu pare însă prea aproape.

"Pe Prut şi Dunăre trebuie să ne aşteptăm la o avertizare prelungită timp de o lună de zile. În plus, digurile sunt sub presiune de foarte mult timp şi pot apărea evenimente neprevăzute", a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Dunărea şi-a reluat creşterea, după câteva zile în care nivelul său scăzuse. Astfel, în doar cinci ore, cota a crescut în Portul Galaţi cu patru centimetri, până la 660 de centimetri. Totuşi, autorităţile sunt optimiste şi spun că digul din saci cu nisip şi pământ va rezista chiar şi unei cote de 715 centimetri.

Nu la fel de norocoşi ca gălăţenii sunt cei 800 de locuitori din localitatea Ceatalchioi, unde 120 de case au fost inundate, din care 40, distruse în totalitate. 100 de locuitori au fost evacuaţi, dar nivelul apelor creşte în continuare.

"O sută de persoane au fost evacuate şi transportate în cămine din municipiul Tulcea, unde li se va asigura cazare şi hrană atât timp cât va fi nevoie. Unii dintre localnici au dormit într-un ponton şi azi-dimineaţă (sâmbătă dimineaţă n.r.) s-au întors la casele lor. Oamenii sunt obişnuiţi cu inundaţiile, dar noi continuăm procedura de evacuare", a spus preşedintele CJ Tulcea. Conform aceleiaşi surse, din Ceatalchioi au fost evacuate şi peste 3.500 de animale.

Pe străzile din localitatea situată la o oră şi jumătate de Tulcea, apa ajunge şi la 3 metri adâncime. Autorităţile au pus la dispoziţia localnicilor nava Mirceşti, pe care aceştia pot înnopta.

Şi la Cernavodă, autorităţile se luptă cu apele, care au inundat străzile principale, locuinţele şi primăria. Apa s-a infiltrat din canalul Dunăre- Marea Neagra, atingând în unele case o adâncime de un metru şi jumătate. 60 de persoane au fost evacuate în săli de sport din localitate, neafectate de inundaţii. Deşi se folosesc motopompe şi electropompe pentru evacuarea apei din Cernavodă, autorităţile reuşesc cu greu să obţină rezultate.

Prutul a reînceput şi el să se umfle: a depăşit cota de pericol, de 600 de centimetri, sâmbătă dimineaţă. La ora 12.00, râul măsura la Oancea 610 centimetri, cu 10 centimetri mai mult decât la ora 7.00. Autorităţile monitorizează şi consolidează permanent digurile de pe cursul râului, Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos, aflate în faza a doua şi, respectiv, în faza a treia de apărare. Zilele trecute, La Oancea a fost ridicat un dig de pământ în lungime de un kilometru şi cu o înălţime de 1,5 metri pe DN 26 Galaţi-Bârlad. În aval, lângă Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, digul a fost supraînălţat cu 50 de centimetri, pe o lungime de cinci kilometri.

Aproape 200 de persoane au fost evacuate în judeţul Botoşani după ce Prutul a crescut îngrijorător. Prefectul a emis ordin de evacuare la Rădăuţi-Prut, unde 88 de persoane au plecat la rude sau şi-au petrecut noaptea pe dealul din comună. Apa a atins o adâncime de 720 de centimetri, la ora 15, aproape dublă faţă de vineri, depăşind cota de pericol. Viitura este aşteptată după ora 17.00. Şi la Baranca, 100 de persoane şi-au părăsit locuinţele.

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să viziteze zonele sinistrate din Neamţ şi Botoşani.

Meteorologii nu ne dau însă speranţe că inundaţiile vor înceta prea curând: ei au emis avertizare de ploi torenţiale pentru Dobrogea, Muntenia şi Moldova, până sâmbătă seară.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu