joi, 29 iulie 2010

PSD cere demisia ministrului Agriculturii

Senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi că social-democraţii solicită "în regim de urgenţă" demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, pe motiv că ar fi depăşit de situaţia privind efectele inundaţiilor asupra culturilor şi a sprijinului acordat fermierilor.

"Vom propune un pachet legislativ pentru reglarea situaţiei din agricultură, dar până atunci cerem în regim de urgenţă demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru că este totalmente depăşit de situaţie", a cerut Vasilescu.

PSD a făcut o analiză a efectelor inundaţiilor şi a prezentat o serie de pierderi în ceea ce priveşte agricultura. "Producţia de grâu este cu 40% mai mică decât cea estimată pentru anul 2010 din următoarele motive: neexecutarea la timp a tratamentelor fitosanitare, ploi prelungite şi repetate în perioada de recoltare, neasigurarea unei cantităţi minime de motorină pentru uscarea grâului recoltat, nepunerea în aplicare a planului Primul Siloz", a expus Vasilescu.

Ea a precizat că specialiştii social-democraţi îi sfătuiesc pe fermieri să nu vândă grâul în acest moment şi să mai aştepte câteva săptămâni. "Grâul are acum un preţ mic. Noi îi sfătuim pe fermieri să nu vândă grâul deoarece preţul la grâu va creşte în câteva săptămâni. Producţia de grâu din Rusia, Ucraina şi ţările vecine este compromisă datorită secetei şi nu există presiune pe piaţă", a spus senatorul PSD.

De asemenea, Olguţa Vasilescu a susţinut că în producţia de rapiţă sunt pierderi între 30% şi 60% din cauza scuturării boabelor. Totodată, senatorul PSD a spus că "majoritatea culturilor de legume, şi în special cele de tomate, au fost compromise în ultimele două săptămâni, iar consecinţele se văd pe piaţă unde preţul pentru kilogramul de tomate a sărit la patru lei".
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu