vineri, 23 iulie 2010

În timpul inundaţiilor Guvernul, a aprobat 25 milioane de euro pentru locuri de joacă

Guvernul a răspuns pagubelor inundaţiilor prin alocarea a 100 de milioane de lei pentru locuri de joacă în localităţile lovite de calamităţile naturale.

În timp ce ţara era sub ape, Executivul aproba investiţii masive în parcuri „mobilate“ de firmele de partid. De exemplu, la Dorohoi, a doua zi dupa ce 14 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza viiturilor, au fost alocaţi peste 200.000 de euro pentru „amenajări peisagistice“.

Potrivit ziarului Financiarul, Guvernul dezbătea în zilele inundaţiilor alocarea a 100 de milioane de lei pentru locuri de joacă în localităţile lovite de inundaţiile din Moldova.

Cu trei săptămâni în urmă, premierul Emil Boc a dat undă verde la construirea de locuri de joaca în toată România în 148 de unităţi administrativ-teritoriale prin aprobarea HG 626/2010 care modifică anexele 1 şi 2 la HG 1588/2009 privind aprobarea proiectelor selectate şi a finanţării acestora în cadrul Programului Naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi. Proiectele aprobate vor aduce lucrări „peisagistice“ la parcuri, sunt în suma de peste 100 de milioane de lei şi au fost selectate în perioada 3-31 ianuarie 2008, în guvernarea liberalilor lui Tăriceanu, motiv pentru care se mai regăsesc suficiente localităţi cu edili liberali şi social-democraţi. Aşa s-a ajuns ca zeci de milioane de euro să se scurgă în sate care nu au drumuri asfaltate, apă curentă sau canalizare, dar care vor avea reni şi tobogane la fel ca în marile oraşe. Din lista aprobată 57 dintre poziţii se referă la localităţi din mediul urban, iar 91 sunt comune.

Potrivit reprezentantului în teritoriu al Guvernului, inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie au provocat pagube de 25 de milioane de euro în judeţul Botoşani, dar în 30 iunie premierul semna anexa prin care aproba suma de 749.000 de lei pentru „reabilitarea, modernizarea şi extinderea Parcului Cholet din Dorohoi.

Nici judeţul Neamţ nu a fost ocolit de inundaţii în acest an, dar politicienii au arătat că au alte priorităţi decât măsurile de protecţie împotriva calamităţilor. În celebra lista de 100 de milioane cu locuri de joacă se regăseşte şi oraşul Roznov, căruia i s-a aprobat proiectul de „îmbunătăţire a calităţii mediului prin reabilitarea parcului“ la care statul a dat suma de 394.509,32 lei. Asta dupa ce cu trei zile înainte o furtună a măturat chiar primăria.

Bilanţul total arăta că inundaţiile au afectat nouă localităţi din judeţul Neamţ, unde au fost avariate 744 de locuinţe şi gospodării, iar aproximativ 400 de familii au fost izolate. Printre acestea se afla şi comuna Tarcau, care a înregistrat pagube la mai multe gospodării şi podeţe. Şi aici răspunsul Guvernului a fost prompt: „îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în comuna Tarcau“! Suma aprobată pentru acest proiect a fost de 999.323,29 lei.

Strigătele disperate de ajutor din 28-29 iunie de la Suceava s-au auzit până la Bucureşti, dar guvernanţii au răspuns la morţii luaţi de viituri cu spatii verzi şi locuri de joacă. Bilanţul din Suceava a fost tragic şi evaluările arată că pagubele produse sunt de peste 65 de milioane de euro.

În replică, reprezentaţii Administraţiei Fondului pentru Mediu au spus că "nu este vorba despre proiecte noi din acest an, ci reprezintă numai corecţii financiare aplicate proiectelor deja aprobate din anul 2009. [...] În urma analizei proiectelor aprobate prin H.G. nr. 1.588/2009 s-au constatat erori de calcul, iar prin H.G. nr. 626 /30.06.2010, s-a realizat corecţia erorilor constatate anterior, astfel încât, la unele proiecte, sumele au fost corectate prin creştere, iar la altele, prin diminuare şi în total, actualizarea s-a concretizat prin creşterea valorii cu 614.143,64 lei".

Având în vedere calamităţile produse în anul 2010, reprezentaţii Administraţiei Fondului pentru Mediu au alocat resurse financiare în valoare totală de 511.383.000 lei, prin redistribuire de la alte categorii de programe şi proiecte. Această sumă va fi utilizată exclusiv pentru categoria „lucrări destinate prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului”, au specificat reprezentaţii Adminsitraţiei.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu