marți, 20 iulie 2010

Un primar mureşean cere bani pentru a reabilita 760 de case neafectate de inundaţii

Locuitorii din Crăciuneşti spun că furtunile doar au mişcat câteva ţigle de pe cele 760 de case. Prefectura a trecut la controale, pentru că îl suspectează pe primar că a încercat să obţină în mod nejustificat bani de la judeţ.

Ca să-şi rotunjească veniturile, administraţiile locale recurg la fel şi fel de metode. Iar unele dintre ele nu sunt însă tocmai corecte. În comuna mureşeană Crăciuneşti, de exemplu, 760 de case au fost declarate calamitate. Locuitorii spun însă, că furtunile doar au mişcat câteva ţigle de pe case. Prefectura a trecut la controale, pentru că îl suspectează pe primar că a încercat să obţină în mod nejustificat bani de la judeţ.

În rapoartele primăriei din Crăciuneşti, 760 de case apar ca fiind distruse de inundaţii. Oamenii din comună nu au auzit însă de vreun asemenea caz.

"Din cauza furtunii daca au zburat câteva ţigle sau ceva. Eu n-am fost acasă, dar din ce mi-au povestit părinţii şi soţia nu a fost cine ştie ce. Aici în vecini nu a fost nicio calamitate", povesteşte un localnic.

"Inundaţii nu au fost, dar furtuni mari au fost. Au fost cu ploi mari cu vijelii, dar inundaţii în casă nu ştim. Aici la vecini au sărit câteva ţigle din vijelie au sărit jos, dar alte nu ştim", susţine un alt mureşean.

Nici primarul nu mai e atât de ferm, când vorbeşte despre casele calamitate din Crăciuneşti.

"În 18 iunie a fost o furtună cu ploaie torenţială şi au fost infiltrate. Deci, nu au fost aşa calamitate, cât distruse, vreo trei grajduri au fost căzute şi casele au fost infiltrate, inundate din cauza ploilor torenţiale şi din cauza furtunii", a declarat Ferenczi Gyorgy, primarul comunei Crăciuneşti.

Pentru că în rapoarte, numărul caselor distruse de inundaţii a fost prea mare, prefectura a organizat o echipă mixtă de control. Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Consiliului Judeţean Mureş s-au deplasat la Crăciuneşti pentru a verifica cifrele declarate de autorităţile locale.

"Din primele verificări se confirmă mai degrabă suspiciunea noastră că au fost mai multe raportări false. Au încercat, să spun, şi în calitate de primar încearcă, dacă se dovedeşte, încearcă să fenteze, să obţină ceva în plus", a declarat Mircea Munteanu, directorul Cancelariei Prefectura Mureş.

Deocamdată nu se vorbeşte de sancţiuni. Controlul este în plină desfăşurare.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu