duminică, 11 iulie 2010

Boc vrea inventarul pagubelor de la inundaţii până joi

15 iulie - este data limită până la care premierul Emil Boc vrea o invantariere a inundaţiilor produsă în România în ultima vreme.

Premierul Emil Boc le-a cerut autorităţilor locale să înainteze Guvernului inventarul pagubelor de la inundaţii până în 15 iulie, chiar dacă "evenimentele sunt în desfăşurare", astfel încât datele să fie trimise la CE, urmând ca pagubele ulterioare să fie adăugate la centralizarea iniţială.

"La nivel guvernamental avem data de 15 iulie ca dată preliminară de inventariere a pagubelor produse de inundaţii. Chiar dacă evenimentele sunt în desfăşurare, vă solicit ca până în 15 iulie să ne trimiteţi inventarul preliminar al pagubelor de la inundaţii, în vederea accesării Fondului de Solidaritate al UE. Avem la dispoziţie zece săptămâni din data de 23 iunie pentru a accesa Fondul, putem obţine maximum 75 de milioane de euro de la UE pentru repararea prejudiciilor în materie de infrastructură, în special determinate de inundaţii", a declarat Boc duminică, la Tulcea.

Prim-ministrul a spus că săptămâna trecută i-a cerut comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspuns la crize, Kristalina Georgieva, în timpul vizitei pe care oficialul european a făcut-o în zonele calamitate, ca solicitarea de asistenţă înaintată de România să fie abordată "cu prioritate".

"Depinde însă şi de modul în care ne mişcăm noi, adică documentaţia să fie foarte bine făcută, realistă, acoperită de documente şi, după aceea, evident că banii pot veni de la UE", a spus şeful Executivului.
"Deci avem data de 15 iulie cu menţiunea că, în cazul în care apar şi ulterior evaluări de pagube, pot fi adăugate la solicitarea iniţială a României, dar important este să deschidem procedura", a conchis premierul.

Premierul Emil Boc a mers duminică în localitatea tulceană Ceatalchioi, afectată de inundaţii, după care a participat la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu