miercuri, 18 august 2010

867 de milioane de euro, pagubele inundaţiilor de până acum

Inundaţiile şi fenomenele meteo extreme din lunile iunie-iulie au afectat 40 de judeţe. 25 de persoane au murit, după ce au fost luate de furia apelor. Peste 3.000 de case au fost avariate şi aproape 900 distruse în totalitate, cele mai multe în Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Tulcea.

La acestea se adaugă alte peste 8.000 de anexe gospodăreşti afectate. Necesită lucrări de refacere şi peste 100 de şcoli, grădiniţe şi cămine, dar şi 3 spitale.

Apele ieşite din matcă su distrus peste 130 de kilometri de drumuri naţionale, peste o mie de kilometri de drumuri judeţene şi alte 3.000 de kilometri de drumuri comunale. Totodată, viiturile au avariat peste 700 de poduri şi aproape 3 mii de podeţe.

Şi reţelele de utilităţi necesită ample lucrări de refacere. În sectorul agricol au fost afectate 110.000 de hectare de culturi.

Autorităţie au estimat că inundaţiile din lunile iunie-iulie au produs pagube de peste 867 de milioane de euro.
 

sâmbătă, 14 august 2010

16 persoane evacuate şi peste 40 de case inundate după o ploaie torenţială în Miercurea Ciuc

Cartierul Jigodin a fost cel mai afectat de ruperea de nori. Aici apa a ajuns chiar şi la aproape doi metri înălţime. Pompierii au evacuat oamenii cu barca.

16 persoane au fost evacuate, peste 40 de case şi mai mult de 100 de gospodării au fost inundate în urma unei ploi torenţiale în Miercurea Ciuc.

Oamenii din cartierul Jigodin din Miercurea Ciuc au fost inundaţi pentru a 6-a oară în decurs de o lună şi jumătate. De această dată, apa a ajuns în unele locuri şi până la doi metri. Pompierii au intervenit cu bărcile pneumatice pentru a evacua 16 persoane.

"Două echipaje acţionează cu bărci pentru salvarea persoanelor. După ce scade nivelul apei intervenim cu mototpompe pentru a scoate apa din subsol" a spus reprezentantul ISU Harghita, Ioan Colceriu.

Ploile torenţiale au inundat 80 de gospodării în Sâncrăieni. Aici un pod a fost distrus iar drumul comunal a fost afectat pe o porţiune de un kilometru. Specialiştii spun că în mai puţin de o oră cantitatea de precipitaţii căzută a fost de 80 de litri pe metrul pătrat.
 

Furtună cu grindină în Harghita

Asta a rezultat in urma unei ploi torentiale cu grindina si ruperi de nori in com Galautas, str Parau, jud Harghita. Localnicii spun ca toate acestea nu sar fi intamplat daca lucrarile de amenajare si intretinere a drumurilor si santuriilor ar fi fost supravegheate de autoritatiile locale, si nu facute dupa bunul plac al localnicilor.

Peste 150 de gospodării inundate şi 14 oameni evacuaţi în urma unei ploi torenţiale în Topliţa

În unele zone din oraş apa ajungea la un metru adâncime. Oamenii spun că de vină pentru aceste inundaţii sunt reprezentanţii Apellor Române pentru că au construit prost un dig pe Mureş.

Peste 150 de gospodării şi case au fost inundate şi 14 oameni au fost evacuaţi după o ploaie torenţială cu grindină în Topliţa.

În unele zone din oraş apa ajungea la un metru adâncime. Oamenii spun că se întâmplă aşa din cauza unui dig construit prost pe Mureş.

"Într-o fracţiune de secundă a fost rupere de nori pe pârâul Baicăului" a spus o localnică.

"Apa a fost la un metru, un metru şi un pic şi mărimea gheţii a fost cam la mărimea unei nuci" a spus o altă femeie.

"Au fost evacuate 14 persoane din care 7 adulţi şi 7 copii. Împreună cu cei din comitetul de situaţii de urgenţă încercăm să monitorizăm situaţia" a spus reprezentantul ISU Harghita, căpitanul Cristian Buhăianu.

Oamenii spun că de vină pentru inundaţii sunt cei de la Apele Române care au construit greşit un dig.
"Au făcut acest zid fără ca să lase locuri de scurgere şi a prelua apa de pe versanţii laterali", a mai spus reprezentantul ISU Harghita.

Autorităţile locale şi pompierii au reuşit să găsească o ecluză ca apa să se scurgă în Mureş. Din cauza apei care ajuns pe carosabil, pe DN 12 traficul a fost blocat peste 2 ore.
 

miercuri, 11 august 2010

Producţia de miere este redusă cu 60% din cauza precipitaţiilor şi a inundaţiilor

Pagubele inundaţiilor nu contenesc să apară. După ce au distrus fâneţele şi culturile de cereale, ploile au dat peste cap şi activitatea apicultorilor. Din cauza precipitaţiilor, producţia de miere din acest an e înjumătăţită. Aşa că, din toamnă, mierea va fi mai scumpă.

Producţia de miere din acest an abia dacă ajunge la 12 milioane de tone, în timp ce anul trecut sărea de 20 milioane. Ploile scumpesc mierea şi aşa mărită la preţ de creşterea TVA.

"Suntem într-un an dezastruos, în care din cauza condiţiilor de umiditate foarte ridicată, ploi, nopţi reci ne aflam în situaţia în care aproape ca nu mai există miere de salcâm, iar miere poliflora se afla în cantităţi foarte mici", spune un apicultor.

Kilogramul de miere se va scumpi cu aproape 2 lei. În prezent, mierea costă la raft cel puţin 15 lei, kilogramul.

Mierea românească se vinde mai bine la export decât la noi în ţară. În România, consumul anual de miere estimat pe cap de locuitor e de doar 500 grame, în timp ce în Danemarca, un locuitor consuma 5 kg de miere pe an. "Nu consumăm miere pentru că suntem prea saraci probabil. Nu avem nici o cultura din acest punct de vedere", a declarat Ioan Fetea, preşed. Asociaţiei Crescătorilor de Albine

Peste hotare, mierea românească e la mare căutare. "Germania e cel mai bun client al românilor, iar japonezii sunt îndrăgostiţi de mierea de salcam româneasca", a declarat Cristina Mateescu, director ICDPA.
 

900.000 de români trăiesc în zone cu risc ridicat de inundaţii

Ministerul Mediului are în plan ca în următorii 20 de ani să reducă la jumătate numărul românilor care ar putea fi afectaţi de inundaţii.

88.000 de case pot fi oricânt luate de ape, iar peste 900.000 de români trăiesc în zone cu risc ridicat de inundaţii.

Prin Strategia Naţională de Management al Riscului la Inundaţii pe Termen Mediu şi Lung se urmăreşte ca până în 2030 numărului localnicilor aflaţi în zone de risc să scadă la 350.000, iar numărul locuinţelor distruse la mia de hectare să fie redus la jumătate.

Cele mai recente inundaţii, cele din iunie anul acesta, au afectat 37 de judeţe. 25 de oameni au murit, peste 6 mii de locuinţe au fost inundate, iar 240 au fost distruse.
 

Băsescu:Parlamentarii s-au bronzat, sunt supăraţi că am luat 25% din salariu, dar la şedinţe lipsesc

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, că parlamentarii sunt bronzaţi şi s-au supărat că le-a fost luat 25% din salariu, deşi trag chiulul la şedinţe.

Gheorghe Ştefan, primarul de Piatra Neamţ, l-a întâmpinat pe Traian Băsescu, în localitatea Rotunda, din judeţul Neamţ, unde şeful statului a făcut o vizită pentru a inspecta stadiul lucrărilor de îndiguire. Traian Băsescu i-a spus lui Gheorghe Ştefan: "Domnule, nu eşti bronzat, n-ai fost în concediu. Parlamentarii sunt bronzaţi şi s-au şi supărat că le-am luat 25% din salariu, deşi ei nu sunt niciodată de găsit în sălile de şedinţe".

Pe de altă parte, o jurnalistă de la un post local de televiziune i-a spus şefului statului că presa speculează în legătură cu declaraţia sa referitoare la faptul că România ar putea fi "o ţară de mâna a doua". "Cum vă simţiţi în ţara dumneavoastră? Eu mă simt foarte bine în ţara mea. Când toţi o să fim îndrăgostiţi de ţara noastră, o să fie bine. Deocamdată, sunt mulţi care vorbesc urât şi ne înjură", a replicat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la TVR, că România nu ar mai trebui să se împrumute decât pentru investiţii, şi nu pentru salarii şi pensii, pentru că riscă să devină "o ţară de mâna a doua din capul locului".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că este "mânios" în legătură cu tăierea cu 25% a salariilor din sistemul de stat, şi a recunoscut că nu ştie încă "foarte bine" de la ce capitol "va tăia" din cheltuieli, având în vedere că "este doar bugetar". În acelaşi timp, preşedintele PNL, Crin Antonescu, este parlamentarul care figurează cu cea mai redusă prezenţă la sesiunile de vot final, potrivit datelor centralizate de către Institutul pentru Politici Publice.
 

Preşedintele Băsescu a inspectat digul de la Săuceşti

Preşedintele Traian Băsescu a inspectat, marţi, lucrările la digul care se ridică în Săuceşti, judeţul Bacău, el fiind prezent pentru a patra oară în localitatea sinistrată de la inundaţiile din iulie. De la Săuceşti, preşedintele a mers în localitatea vecină Bogdan Vodă, unde autorităţile locale au demarat un proiect de introducere a canalizării şi alimentării cu apă.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns cu elicopterul, la Bacău, de unde a plecat cu maşina în localitatea băcăuană Săuceşti, grav afectată de inundaţiile din ultimele două luni. Băsescu a spus în cursul vizitei că digul de pe Siret de la Săuceşti trebuie finalizat până la începutul iernii, astfel încât la primăvară să nu apară probleme cu inundaţiile. Constructorii şi reprezentanţii Direcţiei Apelor Siret Bacău s-au plâns, însă, preşedintelui că există unele probleme cu construcţia anumitor tronsoane de dig, deoarece unii proprietari de terenuri nu sunt de acord cu exproprierea.

Înaintea sosirii preşedintelui, angajaţi ai unei societăţi aflate la ieşirea din Bacău au strâns gunoaiele de pe câmpul unde a aterizat elicopterul preşedintelui, acţiunea desfăşurându-se sub supravegherea prefectului judeţului, Neculai Olaru, şi a şeful Poliţiei Judeţene, Vasile Oprişan şi fiind strânşi doi saci cu gunoi, scrie MEDIAFAX.

La sfârşitul lunii iunie, localitatea băcăuană Săuceşti a fost grav afectată de inundaţii. Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat atunci în mai multe rânduri în localitatea Săuceşti şi a promis că vor fi alocaţi şase milioane de euro pentru construcţia digului din comuna Săuceşti, pe o lungime de 18 kilometri.

Localnicii i s-au plâns preşedintelui că autorităţile locale nu au făcut nimic pentru a fi evitate inundaţiile, deşi au existat bani pentru îndiguire, iar şeful statului le-a reproşat oamenilor că mint.

În 7 iulie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind alocarea a 25 de milioane lei pentru lucrări de îndiguire, pe o lungine de 18 kilometri, a malului drept al râului Siret, pe tronsonul Serbeşti, Siretu, Schineni, Săuceşti, Holt.

De la Săuceşti, preşedintele a mers în localitatea vecină Bogdan Vodă, unde autorităţile locale au demarat un proiect de introducere a canalizării şi alimentării cu apă.

Mai multe gospodării au fost inundate în Vatra Dornei, după o ploaie torenţială

Inundaţii în municipiul Vatra Dornei luni seara, după o ploaie torenţială. Apele de pe versanţi s-au adunat în curţile oamenilor după ce canalizarea oraşului nu a mai făcut faţă. Mai multe gospodării au fost inundate.

15 gospodării sunt inundate la Vatra Doneri. De asemenea, sunt inundate curtea şi depozitul unei societăţi comericiale din localitate.

În acest moment, 70 de pompieri intervin ca să scoată apa din gospodăriile oamenilor. Interveţia va dura întreaga noapte. Zona de munte a judeţului Suceava este sub avertizare de cod galben de inundaţii. Aici se aşteptă în această noapte averse cu caracter torenţial.
 

duminică, 8 august 2010

Sute de gospodării au fost inundate în Harghita în urma ploilor abundente

Aproape 400 de gospodării au fost inundate în judeţul Harghita în urma ploilor abundente de sâmbătă seară, iar zece localităţi au rămas fără alimentare cu energie electrică după ce furtuna şi ruperile de noi au avariat o linie de medie tensiune.

Ploile abundente căzute sâmbătă seară au dus la formarea de viituri pe versanţi.

În zona Odorhei, o ploaie torenţială care a durat aproape o oră a inundat sute de case. În comuna Mărtiniş şi satele aparţinătoare au fost inundate peste 250 de gospodării, iar câteva podeţe au fost luate de ape. În comunele Cobăteşti şi Mihăileni, au fost inundate 40 de gospodării.

Mai multe porţiuni de drumuri judeţene şi comunale au fost avariate de viituri, după ce apele au adus pe carosabil pietriş şi aluviuni. Câteva animale au fost luate de ape.

Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, ajutate de voluntari, acţionează încă din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică în localităţile afectate de inundaţii.

De asemenea, în urma furtunii, zece localităţi harghitene au rămas fără alimentare cu energie electrică, o linie de medie tensiune fiind avariată. Echipele de la Electrica se află pe teren, pentru a remedia defecţiunile.
 

O casă luată de ape şi 20 de gospodării inundate, în Sinaia

Inundaţii în Sinaia. Mai multe gospodării au fost inundate şi apa a luat o casă cu totul, în urma ploilor abundente.

Ploile torenţiale fac ravagii în toată ţara. În Sinaia aproape 20 de gospodării au fost inundate, iar o casă a fost luată de apă. Localnicii povestesc cum au fost loviţi de puhoaie.

"La ora 4 a venit apa mare. Trecuse peste pod. A venit în rafale mari, a rupt garduri, a rupt stâlpul de lumină", a declarat un localnic.

"Aici am avut casa. Care nu mai este", a ad[ugat un alt localnic.

În Cartierul Izvor străzile au fost inundate după ce pârâul Valea Dorului s-a umflat din cauza ploilor torenţiale. Şi gara din oraş a fost afectată de ape.

Apa a acoperit şi Drumul Naţional 1, la Buşteni şi Sinaia. Aici probleme au fost şi la gară. Apa a depăşit jumătate de metru.
 

vineri, 6 august 2010

Rapidul Bucureşti-Budapesta este blocat în judeţul Arad, în urma aluviunilor

Traficul rutier este blocat, la această oră, în Arad, din cauza aluviunilor. De asemenea, mai multe trenuri, printre care şi două trenuri internaţionale, sunt oprite în câteva staţii CFR situate pe Valea Mureşului, deoarece nu-şi mai pot continua drumul din cauza aluviunilor aduse de ape de pe versanţi pe calea ferată, în urma unei ploi torenţiale.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţi ai CFR Arad, calea ferată este blocată între localităţile Bârzava şi Bătuţa, din cauza bolovanilor căzuţi de pe versanţi peste liniile de cale ferată. Reprezentanţii CFR au afirmat că niciun tren nu a fost blocat în zonele în care au fost înregistrate căderi de bolovani, garniturile fiind oprite în staţiile CFR din zona localităţii Săvârşin.

Printre trenurile afectate de căderile de aluviuni sunt două trenuri internaţionale, care circulau pe ruta Bucureşti-Budapesta şi retur, unul dintre acestea fiind oprit în Staţia CFR Conop.

De asemenea, sunt afectate un tren accelerat care circulă pe ruta Iaşi - Timişoara, un tren personal care circula pe relaţia Simeria - Arad, dar şi câteva trenuri care circulau pe rute locale.

Reprezentanţii CFR au spus că traficul feroviar ar putea fi reluat după ce echipele de intervenţie vor finaliza acţiunile curăţare a căilor ferate. În urma acestor opriri în staţii, trenurile vor înregistra întârzieri de până la 120 de minute.

Totodată, traficul rutier pe DN7 a fost înterupt, vineri după-amiază, pentru aproximativ jumătate de oră, între localităţile arădene Lipova şi Şoimoş, autorităţile luând această măsură pentru a putea fi curăţată partea carosabilă de aluviunile aduse în urma unei ploi torenţiale.

În urma ploilor care au căzut în judeţul Arad, au fost afectate mai multe localităţi, dar şi oraşul Lipova. Mai multe case au fost afectate de aluviunile de pe versanţi.
 

O ploaie torenţială de 15 minute a inundat mai multe beciuri şi grădini din Cluj

O ploaie torenţială care a durat doar 15 minute, a făcut prăpăd aseară în Cluj-Napoca. Străzile au fost impracticabile timp de mai multe ore, iar mai multe beciuri şi subsoluri de bloc au fost inundate din cauza canalelor care au refulat.

Circulaţia pe mai multe străzi din Cluj a fost dată peste cap din cauza ploii torenţiale. Mai multe maşini au rămas blocate în apa care, pe alocuri a ajuns la 20 de centimetri înălţime.

Într-un cartier clujean, zeci de case şi grădini au fost inundate după ce pârâul Naveş a ieşit din matcă. O terasă din beton s-a surpat cu totul.

"Cred că din cauza apei, că o săpat pe sub zid, s-o surpat toată terasa" a spus un localnic.

Canalizarea nu a făcut faţă cantităţii mari de apă, şi pe unele străzi, apa plină de dejecţii a intrat în beciuri şi subsoluri.

"Şi la noi în pivniţă, şi la vecinul, şi la celălalt vecin, păcat că nu se ia şi mirosul", a spus unul dintre localnici.

"De fiecare dată când plouă, toate canalele astea ies pe stradă şi de fiecare dată e inundaţie" a explicat altul.
 

miercuri, 4 august 2010

Cod galben de inundaţii pentru centrul şi vestul ţării

Hidrologii au instituit cod galben de inundaţii în bazinele hidrografice Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Jiu, Olt, Argeş. Avertizarea este valabilă în intervalul 04.08.2010 ora 10:00 – 05.08.2010 ora 16:00.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii pe râurile: Someşul Mic cu principalii afluenţi (Someşul Cald, Gadalin, Aghireş, Luna, Fizeş), în judeţul Cluj, pe Crasna în judeţele Sălaj şi Satu-Mare, în bazinele superioare şi mijlocii ale râurilor: Barcău (judeţul Sălaj şi Bihor), Crişul Repede, în judeţele Cluj şi Bihor, Crişul Negru (Bihor) şi Crişul Alb amonte Gurahont, în judeţele Argeş şi Hunedoara.

Aceeaşi avertizare este valabilă pentru Arieşul superior, în judeţele Alba şi Cluj, Târnava Mică curs superior, în judeţele Harghita şi Mureş, Strei şi afluenţi în judeţul Hunedoara, Timiş superior şi afluenti în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, Bârzava, Caraş, Nera în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, Jiu superior şi mijlociu în judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi, Olt superior şi cu afluenţii săi (Homorodul Mare, Homorodul Mic, Râul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia), în judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, afluenţii Oltului inferior în judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt şi pe afluenţii Argeşului – curs superior, din zona de deal si munte, în judeţul Argeş.

Şi meteorologii au emis două avertizări cod galben. Astfel, pentru 26 de judeţe din ţară a fost emis cod galben de ploi şi vijelii, în timp ce în alte 15 judeţe şi în Capitală este valabil un cod galben de caniculă.
 

marți, 3 august 2010

Digurile împotriva inundaţiilor din Covasna, distruse de şobolani

Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Kovacs Odon, a semnalat, marţi, că una dintre problemele digurilor din judeţ o reprezintă găurile în malurile de protecţie, făcute de şobolani, prin care ulterior se înfiltrează apa.

Kovacs Odon a declarat, în cadrul unei întâlniri cu presa, că în zona Baraolt, în digul de la Căpeni, unde au fost probleme cu inundaţiile, se observă găuri în dig făcute de şobolani, prin care s-au produs infiltraţii. Zonele respective din dig au fost ulterior acoperite cu aproximativ o mie de saci ca să fie oprite scurgerile din zona Baraoltului.

"În rest, la digurile din administrarea noastră nu avem astfel de probleme, dar ştiu foarte bine că ANIF, în zona Boroşneu - Brateş, are probleme serioase cu aceste rozătoare. Soluţii prea bune nu sunt, să repari digul din doi în doi sau trei în trei ani, ceea ce este foarte costisitor, sau eventual cu chimicale, dar nu ştiu cât de bune sunt", a declarat Kovacs.

În ceea ce priveşte castorii, directorul SGA spune că aceştia au făcut probleme în zona Lemnia, la Lemnia de Sus mai exact, unde au construit pe pârâu un blocaj care a dus la inundarea unei case.

20 de case din Dâmboviţa riscă să fie luate de ape

Douăzeci de gospodării şi un drum judeţean din localitatea dâmboviţeană Finta sunt în pericol de a fi înghiţite de ape. Cursul râului Ialomiţa a măcinat malul, iar albia a ajuns în unele locuri la doar 20 de metri de casele localnicilor. Drumul Judeţean 720A este şi el în pericol şi există riscul ca satul Gheboaia să rămână izolat de restul comunei.

Apele râului Ialomiţa au erodat unul din maluri atât de mult încât albia s-a apropiat periculos de casele oamenilor. Cinci hectare de teren agricol au foat înghiţite de ape iar acum douăzeci de familii din satul Gheboaia se tem că le vor fi afectate gospodăriile.

"Ăsta a fost teren arabil acum doia ani de zile. Noi am cultivat aici porumb", a spus unul dintre localnici.

"Gârla e aproape de casă. La asta de aici din cap mai are 10 metri şi-i dă gardul jos. Vai mama lui. Tot timpul se rupe malul. Uitaţi-vă şi dumneavoastră că gârla dacă a fost mare acuma, a intrat din nou aici" a spus un alt locuitor.

Localnicii spun că problemele lor sunt cauzate de exploatările de agregate minerale de pe albia râului Ialomita care au deviat cursul râului. Consiliul Judetean Dâmboviţa a cerut celor de la Apele Române Buzău să devieze cursul apei printr-un canal însă nu s-a luat nicio măsură.

"Apele Romane nu intervin cât se poate de repede pentru rezolvarea acestei situatii, eu am să mă constitui parte civilă cu toţi locuitorii să mergem în instanţă să dăm în judecată Apele Romane" a spus primarul comunei Finta, Marin Şerban.

Autorităţile locale au făcut chiar şi un proiect de regularizare a albiei râului Ialomiţa însă, până acum, nu s-au găsit bani pentru demararea lui.
 

O ploaie torenţială a inundat străzile din Râmnicu Vâlcea

Mai multe maşini au rămas blocate, pentru că apa a atins în unele zone şi jumătate de metru.

Aproape toate străzile oraşului Râmnicu Vâlcea au fost inundate duminică seară după o ploaie torenţială care a durat mai puţin de jumătate de oră.

Mai multe maşini au rămas blocate, pentru că apa a atins în unele zone şi jumătate de metru. Cel mai afectat a fost centrul oraşului unde toate străzile erau acoperite de apă.

Din cauza inundaţiilor au avut de suferit şi salvările care au încercat să găsească rute ocolitoare şi au întârziat la destinaţie.
 

duminică, 1 august 2010

Două cartiere din Miercurea Ciuc au fost inundate după o ploaie torenţială

Ploi torenţiale şi inundaţii în această seară în judeţul Harghita. Zeci de gospodării din două cartiere al oraşului Miercurea Ciuc şi din două localităţi învecinate au fost inundate, iar echipele ISU au fost chemate în ajutor.

A plouat torential in doua reprize de o jumatate de ora. Apa a intrat in 100 de gospodarii din Miercurea Ciuc şi 2 localităţi învecinate.

Pe drum apa atingea un metru si jumatate, se putea circula doar cu barca. Patru bătrâni au fost evacuaţi cu barca din case.
 

Boc: E posibil ca scăderea economică să fie mai mare decât cea previzionată

Premierul Emil Boc a spus că printre cauzele unei scăderi economice mai mari decât cea preconizată se află majorarea cotei TVA, inudaţiile şi contextul economiei mondiale.

Premierul Emil Boc a declarat că este posibil ca scăderea economică în 2010 să fie mai mare decât cea previzionată, atât ca urmare a majorării TVA, cât şi a inundaţiilor, dar şi din cauza contextului mondial, adăugând însă că "se conturează o creştere economică în 2011".

Întrebat, duminică, dacă scăderea economică va fi mai mare decât cea preconizată iniţial, primul-ministru a precizat: "Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată, pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA, în al doilea rând datorită inundaţiilor şi, în al treilea rând, şi a contextului mondial şi european în care încă ne aflăm în momentul de faţă".

Boc a subliniat că Guvernul se va încadra în ţinta de deficit stabilită pentru 2010. "Acesta este obiectivul - de a ne încadra în 6,8 în 2010 - cu toate greutăţile pe care le avem", a adăugat premierul.

Potrivit lui Boc, în momentul de faţă, "atât din partea FMI, cât şi a Comisiei Europene şi a autorităţilor române, se conturează că vom avea în 2011 creştere economică".

El a reiterat că este prematură discuţia despre încheierea unui nou acord cu FMI. "În acest moment, obiectivul nostru este să respectăm angajamentele internaţionale pe care le avem şi să ducem până la capăt acest acord", a mai spus premierul.