marți, 3 august 2010

20 de case din Dâmboviţa riscă să fie luate de ape

Douăzeci de gospodării şi un drum judeţean din localitatea dâmboviţeană Finta sunt în pericol de a fi înghiţite de ape. Cursul râului Ialomiţa a măcinat malul, iar albia a ajuns în unele locuri la doar 20 de metri de casele localnicilor. Drumul Judeţean 720A este şi el în pericol şi există riscul ca satul Gheboaia să rămână izolat de restul comunei.

Apele râului Ialomiţa au erodat unul din maluri atât de mult încât albia s-a apropiat periculos de casele oamenilor. Cinci hectare de teren agricol au foat înghiţite de ape iar acum douăzeci de familii din satul Gheboaia se tem că le vor fi afectate gospodăriile.

"Ăsta a fost teren arabil acum doia ani de zile. Noi am cultivat aici porumb", a spus unul dintre localnici.

"Gârla e aproape de casă. La asta de aici din cap mai are 10 metri şi-i dă gardul jos. Vai mama lui. Tot timpul se rupe malul. Uitaţi-vă şi dumneavoastră că gârla dacă a fost mare acuma, a intrat din nou aici" a spus un alt locuitor.

Localnicii spun că problemele lor sunt cauzate de exploatările de agregate minerale de pe albia râului Ialomita care au deviat cursul râului. Consiliul Judetean Dâmboviţa a cerut celor de la Apele Române Buzău să devieze cursul apei printr-un canal însă nu s-a luat nicio măsură.

"Apele Romane nu intervin cât se poate de repede pentru rezolvarea acestei situatii, eu am să mă constitui parte civilă cu toţi locuitorii să mergem în instanţă să dăm în judecată Apele Romane" a spus primarul comunei Finta, Marin Şerban.

Autorităţile locale au făcut chiar şi un proiect de regularizare a albiei râului Ialomiţa însă, până acum, nu s-au găsit bani pentru demararea lui.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu