miercuri, 11 august 2010

Producţia de miere este redusă cu 60% din cauza precipitaţiilor şi a inundaţiilor

Pagubele inundaţiilor nu contenesc să apară. După ce au distrus fâneţele şi culturile de cereale, ploile au dat peste cap şi activitatea apicultorilor. Din cauza precipitaţiilor, producţia de miere din acest an e înjumătăţită. Aşa că, din toamnă, mierea va fi mai scumpă.

Producţia de miere din acest an abia dacă ajunge la 12 milioane de tone, în timp ce anul trecut sărea de 20 milioane. Ploile scumpesc mierea şi aşa mărită la preţ de creşterea TVA.

"Suntem într-un an dezastruos, în care din cauza condiţiilor de umiditate foarte ridicată, ploi, nopţi reci ne aflam în situaţia în care aproape ca nu mai există miere de salcâm, iar miere poliflora se afla în cantităţi foarte mici", spune un apicultor.

Kilogramul de miere se va scumpi cu aproape 2 lei. În prezent, mierea costă la raft cel puţin 15 lei, kilogramul.

Mierea românească se vinde mai bine la export decât la noi în ţară. În România, consumul anual de miere estimat pe cap de locuitor e de doar 500 grame, în timp ce în Danemarca, un locuitor consuma 5 kg de miere pe an. "Nu consumăm miere pentru că suntem prea saraci probabil. Nu avem nici o cultura din acest punct de vedere", a declarat Ioan Fetea, preşed. Asociaţiei Crescătorilor de Albine

Peste hotare, mierea românească e la mare căutare. "Germania e cel mai bun client al românilor, iar japonezii sunt îndrăgostiţi de mierea de salcam româneasca", a declarat Cristina Mateescu, director ICDPA.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu