joi, 1 iulie 2010

Săuceştiul putea scăpa de inundaţii cu o semnătură de la Guvern

O lucrare de tăiere de cot pe malul stâng al râului Siret ar fi putut salva Săuceştiul de inundaţii şi pe localnicii săi de evacuare, însă proiectul nu a fost încă aprobat de Guvern.

O lucrare de tăiere de cot pe malul stâng al râului Siret ar fi putut salva Săuceştiul de inundaţii şi pe localnicii săi de evacuare. Acest proiect stă însă pe masa Guvernului de mai bine de o lună. Demersurile pentru efectuarea lucrării au început cu doi ani în urmă, când specialiştii Direcţiei Apelor Siret au găsit soluţia pentru evitarea inundaţiilor din zonă, iar autorităţile locale au obţinut toate aprobările necesare pentru demararea lucrării.

"După viiturile din anul 2008, care au fost debite istorice pe Siret în secţiunea de la Săuceşti, pentru diminuarea efectului erozional al malului drept şi a debitului, a scăderii nivelului, s-a propus o tăiere de cot pe malul stâng al râului Siret în lungime de 1300 de metri liniari, 2 diguri de dirijare de câte 280 de metri, plus patru traverse de colmatare şi o apărare a malului drept de 560 de metri liniari. Costurile aproximative estimate la acest moment sunt cam de nouă milioane de lei", spune Mihai Talpău, şeful serviciului investiţii la Direcţia Apelor Siret.

Unii reprezentanţi ai autorităţilor sunt de părere că proiectul nu a fost aprobat pentru că sumele înaintate pentru executarea lucrărilor au fost umflate. Studiul de fezabilitate al lucrării a fost efectuat încă din 2008, însă nici până acum tăierea de cot nu a fost efectuată.

"Nu s-a finalizat, toată lumea dă pe seama lipsei de fonduri, dar va spun că sumele vehiculate sunt mari, astronomice, în realitate este vorba de o sumă, părerea mea şi a unor aspecialişti reali, concreţi, 15 maxim 20 de miliarde de lei vechi. Îmi vine parcă să fiu mai direct şi să trec la capitolul neglijenţă", afirmă şi Constantin Scripăţ, subprefectul judeţului Bacău.

Până la aprobarea proiectului, s-a găsit o soluţie de urgenţă.

"Am discutat cu specialiştii de la Administraţia Bazinală Siret şi s-a convenit la efectuarea unei lucrări provizorii pe acel cot, până la obţinerea finanţării de 9 milioane de lei care va veni probabil din Fondul de Mediu de la Ministerul Mediului. Aceste lucrări provizorii vor fi executate de către Direcţia Apelor Siret cu utilajele pe care le are în dotare şi cu finanţare locală", a explicat Gabriel Berca, senator PD-L.

În cursul după-amiezii, Săuceştiul a fost inundat şi 180 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu