miercuri, 30 iunie 2010

BOR face apel la rugaciune si organizarea de colecte pentru sinistrati

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face apel la rugaciune si solidaritate crestina cu persoanele din nord-estul tarii afectate de inundatii si indeamna bisericile sa organizeze colecte de bani, alimente neperisabile si alte bunuri materiale pentru ajutarea familiilor sinistrate.

Patriarhia Romana indeamna clerul si credinciosii de la parohii si manastiri ca la Sfanta Liturghie si la alte sfinte slujbe sa inalte rugaciuni pentru oprirea ploilor.

In plus, BOR indeamna ierarhii, preotii si credinciosii ortodocsi sa organizeze colecte pentru ajutorarea familiilor sinistrate si ca sumele colectate sa fie depuse in conturile pentru sinistrati ale Patriarhiei Romane.

"Ajutorul financiar din partea clerului si credinciosilor ortodocsi romani va fi distribuit de catre Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Romane familiilor sinistrate in urma prezentarii situatiei de catre eparhiile din zonele afectate de revarsarea nemiloasa a apelor. Ajutoarele in alimente neperisabile si alte bunuri materiale vor fi trimise direct in zonele sinistrate prin intermediul Sectoarelor social-filantropice ale eparhiilor din nord-estul tarii sub coordonarea Biroului de asistenta sociala al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei", potrivit reprezentantilor Patriarhiei Romane.

Stare de alerta de inundatii - 22 de morti, 7.000 de evacuati

Inundatiile din Moldova continua sa faca ravagii, iar meteorologii avertizeaza ca abia de sambata vremea se va imbunatati in nord-estul tarii. 

Mii de oameni, locuitori ai judetelor aflate in stare de alerta, nu au inchis un ochi, in noaptea de marti spre miercuri, din cauza apelor care le-au distrus gospodariile. Pana acum 22 de oameni si-au pierdut viata.

Autoritatile dau din colt in colt, neputincioase in fata viiturii. Singurele reactii ale Guvernului au fost vizita de marti a lui Emil Boc, dojeneala adresata de ministrul Vasile Blaga prefectilor judetelor afectate, ca ar fi reactionat cu intarziere, si ajutorul de cate 5.000 de lei acordat familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor.

Boc: Ministrii sa plece in zonele inundate, prefectii sa renunte la concediu

In judetul Iasi, starea de alerta a fost instituita in orasul Pascani si in comunele Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Mogosesti Siret, Mircesti si Rachiteni. La Pascani, zeci de oameni si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri uitandu-se la excavatoarele care ridicau diguri in calea apelor.

In judetul Neamt, masurile speciale s-au luat in municipiul Roman si in localitatile Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Horia, Ion Creanga si Icusesti.

In judetul Suceava, starea de alerta este declarata in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni.

Romania ar putea apela la Fondul de Solidaritate al UE, din cauza inundatiilor

In Bacau, pompierii si militarii au lucrat cot la cot, in noaptea de marti spre miercuri, pentru a preintampina viitura. Lt. col. Catalin Selegeanu, de la ISU Bacau, a declarat pentru Antena 3 ca se lucreaza la definitivarea digurilor si se evacueaza in continuare animalele. Dupa sedinta Comitetului local pentru situatii de urgenta, se va proceda la aplicarea ordinului de evacuare.

Trafic feroviar inchis pe mai multe rute, din cauza inundatiilor

Din cauza inundatiilor produse in ultimele 24 de ore in mai multe localitati din nord-estul tarii a fost inchis traficul feroviar.

Astfel, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" SA remis Ziare.com, urmatoarele sectii de cale ferata sunt inchise:

- pe sectia de circulatie Siculeni - Adjud, intre statiile Lunca de Mijloc - Ghimes, in zona km 112+550 - 112+650 apele raului Trotus au erodat malul drept pana la traverse, si exista pericol de prabusire si de rupere a liniei. Circulatia feroviara a fost inchisa intre statiile Lunca de Mijloc - Ghimes de luni, 28.06.2010, de la ora 15.15.

- pe sectia de circulatie Darmanesti - Paltinoasa, intre statiile Darmanesti - Cacica (sectie neinteroperabila, inchiriata), linia de cale ferata a fost inundata. Circulatia feroviara a fost inchisa intre statiile Darmanesti - Cacica de luni, 28.06.2010, de la ora 19.00.

- pe sectia de circulatie Suceava Nord - Vicsani, intre statiile Suceava Nord - Vicsani, terasamentul caii ferate a fost spalat sau rupt, iar suprastructura distrusa pe mai multe portiuni, si anume: de la km 451+000 - 452+000, la podetul de la km 452+941, in zona km 453+200 - 453+500 si in zona podului de la km 476+089, pe o portiune de 50 m inainte si dupa pod. Circulatia feroviara a fost inchisa intre statiile Suceava Nord - Vicsani de luni, 28.06.2010, de la ora 20.30.

- pe sectia de circulatie Letcani - Dorohoi, intre statiile Ungureni - Dorohoi (sectie neinteroperabila, inchiriata), terasamentul de cale ferata a fost spalat pe o portiune de 50 de metri. Circulatia feroviara a fost inchisa intre statiile Darmanesti - Cacica in aceasta dimineata, la ora 9.41.

De asemenea, din cauza inundatiilor produse in ultimele doua zile in nordul, estul si centrul tarii, CFR SA mentine restrictiile de viteza impuse pe anumite portiuni de cale ferata:

- Pe sectia de circulatie Siculeni - Adjud, se circula cu restrictie de viteza de 15 km/h intre statiile Mihaileni - Nadejdea, cu restrictie de viteza de 20 km/h intre statiile Onesti - Tg. Ocna si cu restrictie de viteza de 50 km/h intre statiile Siculeni -Madaras Ciuc.

- pe sectia de circulatie Bacau - Bicaz, se circula cu restrictie de viteza de 30 km/h intre statiile Piatra Neamt- Bistrita Neamt si cu restrictie de viteza de 5 km/h intre statiile Bistrita Neamt - Pangarati.

- pe sectia de circulatie Tecuci - Iasi, se circula cu restrictie de viteza de 30 km/h intre statiile Balteni - Barzesti.

- pe sectia de circulatie Ploiesti - Vicsani, se circula cu restrictie de viteza de 30 km/h intre statiile Faraoani - Valea Seaca.

- pe sectia de circulatie Bucuresti - Galati, se circula cu restrictie de viteza de 50 km/h intre statiile Barbosi - Sendreni si cu restrictie de viteza de 30 km/h intre statiile Barbosi - Filesti (firul I si firul II).

Vremea Bucuresti, prognoza meteo Bucuresti 30 Iunie - 5 Iulie 2010

Vremea Bucuresti, Miercuri, 30 Iunie 2010
Temperatura minima: 16 °C

Temperatura maxima: 27 °C


Vremea Bucuresti, Joi, 1 Iulie 2010
 Temperatura minima: 16 °C

Temperatura maxima: 28 °C


Vremea Bucuresti, Vineri, 2 Iulie 2010
Temperatura minima: 16 °C

Temperatura maxima: 28 °C

 
Vremea Bucuresti, Sambata, 3 Iulie 2010
Temperatura minima: 14 °C

Temperatura maxima: 25 °C


Vremea Bucuresti, Duminica, 4 Iulie 2010
Temperatura minima: 15 °C

Temperatura maxima: 27 °C


Vremea Bucuresti, Luni, 5 Iulie 2010
Temperatura minima: 15 °C

Temperatura maxima: 27 °C

Noi avertizari hidrologice: cod rosu pe Siret

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 ore se instituie si se mentine:

COD ROSU
- Pe Siret pe sectorul Siret – Dragesti si aval Lungoci, pe raurile din bazinul Sucevei aferente judetelor: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, pe Prut sector amonte Ac. Stanca Costesti si aval Sivita – aferente judetelor Botosani si Galati, pe cursul superior al Jijiei – judetul Botosani si pe Raul Negru aval Reci – judetul Covasna.

COD PORTOCALIU
- Pe raul Moldova pe sectorul amonte Gura Humorului, pe Bistrita sector amonte ac. Izvorul Muntelui, pe Jijia curs mijlociu si inferior si pe afluentii sai, pe Prut mijlociu sector Stanca Aval – Dranceni aferente judetelor: Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, pe Siret pe sectorul aval Dragesti – Lungoci aferent judetelor: Bacau si Vrancea, pe Oltul superior si mijlociu si afluentii sai judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu si pe Tarnava Mica si pe Tarnava Mare aval Sighisoara judetele: Mures, Alba si Sibiu.

COD GALBEN
- Pe Crasna – jud. Salaj si Satu Mare, Bega Veche-jud.Timis, pe raul Tarnava Mare pe sectorul amonte Sighisoara – jud. Harghita si Mures, pe Tarnava sector Mihalt – confl. Mures, pe Mures sector confl. Tarnava – aval Alba Iulia – jud Alba, pe Cibin si pe raul Olt aval Sebes Olt – jud. Sibiu, Valcea si Olt., pe raurile din bazinele superioare ale raurilor Prahova si Buzau-jud.Prahova si Buzau, pe Putna, Rm.Sarat, Trotus, Bistrita aval Izvorul Muntelui si Moldova aval Gura Humorului, Barlad -jud.Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi, pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul aval Dranceni – Oancea – jud: Vaslui si Galati;

Avertizarea este valabila de marti, ora 13.00 pana joi, ora 16.00. Harta cu codurile si semnificatia acestora se anexeaza. In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
NOTA: Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.
Sursa: INHGA

PROGNOZA METEO 30 iunie 2010

Averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului vor fi şi azi în estul, în sudul şi în centrul ţării. Temperaturile se vor situa între 23 şi 30 de grade.


În ţară, norii nu întârzie să apară nici astăzi. Mai ales după-amiază aduc averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în estul, în sudul şi în centrul ţării. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor mai depăşi izolat 25 de litri pe metru pătrat.

Bucureşti 

În Capitală, mai ales după-amiază, norii aduc averse şi descărcări electrice, timp în care vântul suflă cel mult moderat. Până la amiază mercurul urcă în termometre la 25, poate 26 de grade, valoare uşor sub normalul termic al ultimei zile de iunie. Presiunea atmosferică nu are variaţii semnificative de la 751 mm colonă de mercur.


Munte

Şi la munte norii scutură averse importante în toate masivele. Izolat încă mai putem vorbi de cantităţi însemnate de apă, peste 25 de litri pe metru pătrat şi posibil, şi de căderi de grindină. Meteorologii avertizează, de altfel, că nu vor lipsi nici descărcările electrice, iar vântul va fi şi el destul de agitat. Temperatura aerului nu se modifică faţă de ieri.

Mare

Litoralul nu ne oferă încă vremea frumoasă şi caldă pe care ne-o dorim în vacanţă. Astăzi regimul termic e normal pentru sfârşitul primei luni de vară, dar vremea este încă instabilă. Cerul va fi temporar noros şi meteorologii prognozează averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla cu cel mult 20-25 km/h. La amiază termometrele arată 24-25 de grade Celsius. Şi apa este destul de bună pentru baie, are între 21 şi 23 de grade în apropierea ţărmului.

Regiuni

În centru, mai ales în a doua parte a zilei apar averse şi descărcări electrice. Izolat sunt posibile, îndeosebi în zonele de deal, şi cantităţi mai importante de precipitaţii.

În nord şi în vest însă, ploile sunt mai puţine. Se încălzeşte uşor şi maximele trec de mediile multianuale: 26 de grade în Sibiu, 28 la Cluj Napoca şi 30 la Oradea şi la Timişoara.

În sud, norii se adună mai ales dupa-amiază şi aduc averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Până la amiază, când soarele e mai generos, în termometre se adună 27 de grade la Drobeta Turnu Severin şi 28 la Craiova. Uşor mai răcoare este în Muntenia. 26 de grade la Giurgiu şi 25 în Buzău. Şi în Dobrogea, temporar, vor fi averse şi descărcări electrice. Amiaza vine cu 25 de grade atât în zona continentală, la Tulcea, cât şi pe litoral, la Constanţa.

Din păcate, Moldova rămâne şi azi acoperită de norii care aduc ploi, izolat însemnate cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Sunt şi condiţii de grindină, iar maximele se opresc la 24 de grade la Galaţi şi în Bacău, 27 la Iaşi şi un grad mai puţin la Suceava.

Nici dincolo de Prut situaţia nu e mai bună. Vremea e instabilă din sud, de la Cahul, până în nord, în Bălţi, cu averse, fulgere şi tunete. Este de menţionat totuşi o uşoară creştere a temperaturilor: 23 de grade în nord, 27 în Capitală şi 27 în sud.